10 tips om een goede speech te geven op een bruiloft

Learn

Bruiloften zijn hét perfecte moment om speeches te geven. Als je bent gevraagd om een huwelijksspeech te geven, kan het best overweldigend zijn om te weten waar je moet beginnen. Maar met een beetje voorbereiding en wat handige tips kan je een geweldige speech geven die nog jarenlang herinnerd zal worden. In deze blogpost geef ik je 10 tips om een goede trouwspeech te schrijven. Succes!

1. Ken je publiek

De eerste stap naar het schrijven van een goede huwelijksspeech is om je publiek te kennen. Denk aan de persoonlijkheid van het bruidspaar, de gasten die de bruiloft bijwonen en de setting van de bruiloft. Is het een formele setting of bijvoorbeeld een casual strandbruiloft? Je wilt geen grappen maken die maar een paar mensen zullen begrijpen of iets zeggen dat iemand kan beledigen.

2. Begin met een sterke opening

Je opening zet de toon voor de rest van je toespraak, dus je wilt zeker weten dat het sterk is. Begin met een welgemeende felicitatie aan het paar en bedank de gasten voor hun aanwezigheid. Je kunt ook een grappig verhaal of een interessant feit over het paar toevoegen om ieders aandacht te trekken. Je maakt het extra sterk door er aan het eind van je speech op terug te komen en de cirkel rond te maken in je verhaal.

3. Houd het kort en krachtig

Bruiloftstoespraken zijn het liefst kort en krachtig. Het is gemakkelijk om te lang door te blijven praten, vooral als je nerveus bent. Houd je toespraak tot ongeveer vijf minuten en vergeet niet om van tevoren te oefenen (met een timer).

4. Gebruik humor verstandig

Humor kan een geweldige manier zijn om de stemming te verlichten en ervoor te zorgen dat iedereen zich meer op zijn gemak voelt. Maar het is wel belangrijk om humor verstandig te gebruiken. Je wilt niemand beledigen of het bruidspaar een ongemakkelijk gevoel geven. Sommige inside jokes zijn niet voor niets inside zal ik maar zeggen. Houd je grappen luchtig en geschikt voor de gelegenheid.

5. Wees eerlijk

De beste huwelijkstoespraken zijn eerlijk en oprecht. Spreek vanuit je hart en laat het bruidspaar weten hoeveel ze voor je betekenen. Deel verhalen en herinneringen die hun liefde en toewijding aan elkaar benadrukken.

6. Houd het positief

Bruiloften zijn een tijd om te vieren, dus houd je toespraak positief. Vermijd het ter sprake brengen van fouten uit het verleden of negatieve ervaringen. Concentreer liever op de liefde en het geluk dat het bruidspaar in elkaars leven brengt.

7. Oefenen, oefenen, oefenen

Oefening baart kunst als het gaat om het houden van een goede huwelijksspeech. Oefen je speech meerdere keren voor de trouwdag. Dit zal je helpen om je zelfverzekerder en comfortabeler te voelen wanneer het tijd is om je toespraak te houden.

8. Gebruik visuele hulpmiddelen

Visuele hulpmiddelen kunnen een geweldige manier zijn om je huwelijkstoespraak naar een hoger niveau te brengen. Je kunt een diavoorstelling of rekwisieten gebruiken om je punten te illustreren. Zorg dat het je speech ondersteund en niet afleidt van je verhaal.

9. Sluit af met een gedenkwaardig einde

Net als je opening is je afsluiting een belangrijk onderdeel van je toespraak. Eindig met een gedenkwaardig citaat of een oprechte wens voor de toekomst van het paar. Dit laat bij iedereen een positieve en blijvende indruk achter. Dit is ook een stuk uit de speech die vaak erg goed bruikbaar is om te verwerken in de trouwfilm van het bruidspaar.

10. Vergeet niet te toasten

Vergeet ten slotte niet een toost uit te brengen op het gelukkige paar. Vraag iedereen om samen met jou het glas te heffen en het paar een leven vol liefde en geluk te wensen.

Laatste tip

Wil jij speeches op jouw bruiloft? Stuur deze blog dan door naar degene die een speech gaan geven op jouw bruiloft, zodat ze zich goed kunnen voorbereiden. Zo zit jij niet opgescheept met saaie speeches van een half uur en zullen zij je waarschijnlijk heel erg dankbaar zijn 😉

Leuk om te weten! In al mijn trouwvideografie pakketten geef ik gratis het ruwe videomateriaal van alle speeches mee. Zo kan je alle speeches op je gemakje nog eens beluisteren. Want de kans is groot dat je het na zo’n volle dag de volgende dag al niet meer kan herinneren. Kies je voor een groot pakket waar we met twee videografen komen, dan ontvang je een gemonteerde video van de speech inclusief reacties. Vraag naar mijn brochure voor meer informatie over mijn pakketten via het contactformulier.